"Det er bedre å sitte på ølstua og tenke på kirken, enn å sitte i kirken og tenke på ølstua." - Martin Luther
Her vil jeg gi en kort beskrivelse av det forskjellige batchene (partiene) jeg har brygget i 2017.
Jeg bruker BeerCalc for å lage og justere oppskrifter. Hvis du søker på etternavnet mitt, Wisted, under "brewer" vil du få opp oppskriftene mine, både de jeg har brygget og de som er under planlegging. Jeg har også lagt inn min egen rating av de forskjellige bryggene, hvor seks er det beste. Det er selvsagt subjektivt, og reflekterer vel også min smak når det gjelder øl.
OG 1045, ABV 4,5%, EBC 22, IBU 25, flasket 21 liter
3. plass i klassen lys ale i NM 2018
Jeg fikk skviset inn en brygging til før året var slutt. Brygger for tredje gang en Irish Red Ale, en meget god øltype, som kan minne litt om English Bitter, men som har fått egen stil i Norbryggs ølstildefinisjon. Denne ble bra, både karbonering og farge. Den fikk en fin tredjeplass i klassen lys ale under NM 2018.
OG 1041, ABV 3,3%, EBC 36, IBU 28, flasket 10 liter
Kjører igang et nytt kveikøl. Litt på impuls, selv om jeg har planlagt det en stund. Et sånt hurtigbrygg. Fant ut at en 10 liters batch kan jeg klare å brygge på en ettermiddag på en ukedag. Mest Munic, mye bøkerøykt, og en del spesialmalt for fylde. Mye einerbær i kok, og Vossakveik på 39 graders gjæring. Tre dagers gjæring, tre dagers karbonering, og hey presto. Det ble litt krøll under skyllingen, slik at det ble for mye vann, derfor blir den ikke mer enn ca. 3,3%, men det jo også være greit av og til. Jeg kunne selvsagt kokt den lengre for å få opp OG'en, men jeg hadde egentlig ikke tid til mer enn 60 minutts kok. Så det ble et slags "mellan-kveikøl". Det ble friskt og godt, men verken utpreget einerbær- eller røyksmak.
OG 1044, ABV 5,1%, EBC 7, IBU 22, flasket 21 liter
Brygger en ny batch med Töltsch, den andre for året. Dette er en populær øl, både blandt gjester og beboere i huset. Trodde jeg var tom, men så fant jeg fire flasker i kjøleskapet på hytta. Vil ta med meg kommentarene fra NM, som bemerket litt beisk ettersmak. Dettte skyldes kanskje litt for høy skylletemperatur, kanskje vannjusteringen, eller PH i mesken.
OG 1079, ABV 7,5%, EBC 72, IBU 53, flasket 9,6 liter
Brygger en av mine absolute favoritter, når det gjelder stout. Et forsøk på klone av Hercule, belgisk stout. Dette var en øl jeg kom over første gang i Danmark, og må innrømme at jeg kjøpte den mest for assosiasjonen med Hercule Poirot. Det ble fort en favoritt, og plutselig dukket den opp på polet. Jeg har funnet en oppskrift på nettet, og har dyrket gjæren fra en flaske. Jeg håper bare jeg har fått dyrket nok gjær. Brygger en liten batch i første omgang, mest for å se om den blir noenlunde lik originalen. Jeg tror nok den dyrkede gjæren ikke fikk gjæret den ned nok, for den sluttet på 1025, så det er veldig mye restsødme, en del mer enn i originalen. Jeg får ta en blindtest og sjekke forskjellene.
OG 1050, ABV 5,5%, EBC 8, IBU 14, flasket 22 liter
På tide med en Junkerbrauer weissbier igjen. Den ble ikke brygget i vår som den pleier, så det får bli nå på høsten. Jeg brygget en wit for to batcher siden, men det er en destinkt forskjell på tysk og belgisk hveteøl.
OG 1049, ABV 4,6%, EBC 22, IBU 24, flasket 10 liter
Prøver en ny kveikøl. Bruker samme maltbase og humle som #100 - Austrått, men gjærer denne bare to eller tre dager før flasking. Satser på å ha den klar til en fisketur allerede en uke etter brygging. Det skal være mulig med bruk av kveik. Jeg brukte vossakveik (Gjernes) som jeg høstet i mars da jeg brygget Melsheia. Den luktet og så veldig fin ut, så jeg regner med at den vil fungere bra, selv uten starter. Den gjæret da også ned til 1.016 på tre dager, og ble flasket da. Fra brygging til flaske på tre døgn, og så servering tre døgn deretter. Det er første gang for meg. Den var like god som den jeg gjæret i en uke, hvis ikke bedre.
OG 1036, ABV 4,3%, EBC 5, IBU 31, flasket 9 liter
Brygger min Hoegaardenkopi for tredje gang. En klassisk belgisk wit, krydret med korianderfrø og pommeransskall. Det er en frisk og god hveteøl.
OG 1046, ABV 5,1%, EBC 14, IBU 45, flasket 21 liter
Jeg har vært tom for Storlaksen en stund, selv om den har ratingen "må ikke gå tomt i kjøleskapet". Men nå fant jeg ut at tiden er inne til å brygge den igjen, for 12. gang. Håper jeg trefffer mot den originale oppskriften. Jeg må ha den med til den årlige fisketuren til Suldalslågen i september. Den ble fin, og slik jeg husker den.
OG 1059, ABV 6,1%, EBC 33, IBU 42, flasket 14,3 liter
22 av 50 poeng i Juleøl NM 2017
Brukte siste helgen i ferien til å brygge årets juøleøl. Det blir Nissesprell som de siste fire årene, men jeg gikk tilbake til 2015-oppskriften, da både NM-dommerne og jeg likte den bedre enn 2016-utgaven, som hadde noe høyere mesketemperatur, og dermed mer restsødme. Jeg har også gått tilbake til den opprinnelige maltbasen, med noe mindre spesialmalt, og dermed litt mindre fylde. Den fikk veldig lav score siden den tydeligvis ble bedømt som en brown ale, noe den selvsagt ikke er. Men jeg var nødt til å sette på en type den var basert på, i tillegg til typen "juleøl med tilsettninger" som den er påmeldt i , så da ble det slik.
OG 1045, ABV 4,9%, EBC 18, IBU 30, flasket 20 liter
På tide å brygge en primium bitter igjen. Det er faktisk over to år siden jeg brygget denne sist, så det blir bra å ha den stående utover sommeren. Det er en av de eldste oppskriftene jeg fremdeles bruker, brygget første gang for nokså nøyaktig 5 år siden, som batch #5, men som en "klone" av Well's Bombardier er det ingen grunn til å endre den.
OG 1055, ABV 4,9%, EBC 22, IBU 24, flasket 10,3 liter
Langhelg og lurer inn to brygginger på en helg. Denne gangen runder jeg min hundrede batch etter litt over fem år som hjemmebrygger. Dette "feirer" jeg med en ny øl i min Sandnes-serie, og med kveik for andre gang. Jeg bruker en enklere maltbase og brygger uten einerlåg denne gangen, mest for å få fram kveiksmaken. Jeg bruker Vossakveik som jeg høstet da jeg brygget Melsheia for noe uker siden.
OG 1052, ABV 5,8%, EBC 19, IBU 35, flasket 10 liter
Ny øltype. I fjor sommer kom jeg over en for meg ny øltype på ferie i Lübeck, nemlig Grevensteiner - Landbier. Denne øltypen omtales gjerne også som Zwickelbier eller Kellerbier, og er en ufiltrert, mørk, undergjæret øl med et visst maltpreg og svakt eikepreg, noe som skal komme av lagring på eikefat. Jeg bruker en oppskrift jeg har funnet på nettet, hvor fatlagringen blir simulert ved å tilsette en "te" med røstede eikechips. Nok et spennende forsøk. Den ble fantastisk god, selv rett etter karboneringen, kanskje litt for mye eikepreg. Tror nok denne blir brygget igjen.
OG 1051, ABV 4,3%, EBC 78, IBU 50, flasket 22 liter
Denne ble så god etter at jeg justerte røymalt og chillimengden at den forsvant ganske raskt. Derfor brygger jeg den allerede igjen, og denne gang en full batch. Jeg tror likevel ikke at jeg skal bruke samme temperatur under karboneringen som sist, da det nærmet seg 50 grader i skapet etter ca. ett døgn, før jeg fikk skrudd ned. Selv om resultatet ble bra, tror jeg det var til tross for det, ikke på grunn av den tabben. Jeg justerte maltmølla til å male litt finere, så effektiviteten spratt opp til 86%. Jeg tilsatte 1,8 liter vann i gjæringskaret for å komme ned på en OG på 1051, som vil gi et ferdig øl på ca. 5,1%, som jeg synes er passelig for denne. Nå gjæret den ikke så veldig langt ned, så den ble ikke mer enn 4,3%, men det bør vel holde fint.
OG 1037, ABV 4,2%, EBC 9, IBU 43, flasket 9,6 liter
Brygger enda en lys ale, denne gangen "klassikeren" Dalsnuten. Den er en frisk og god ale, som er god å ha utover våren og forsommeren. Den består bare en pale malt, samt litt carapils, og stort sett citrahumle, noe som gir en litt gressaktig smak, men på en god måte. Det ble veldig lavt utbytte, og endte opp med en OG på 1037. Jeg må nok sjekke innstillingen på maltmølla. Vel, vel, det blir en lett pale ale på 4,2%.
OG 1060, ABV 5,2%, EBC 24, IBU 26, flasket 10 liter
Jeg har lenge hatt lyst til å lage tradisjonellt norsk gårdsøl, som er øl gjæret med kveik. Kveik er gamle norske gjærstammer som har overlevd hundrevis av år på norske gårder. Det er et voksende miljø for denne typen brygging, og det går an å få tak i denne typen gjær. Jeg har nå fått tak i en type som har sitt utspring på Voss. Jeg vil avvike litt fra helt tradisjonellt gårdsøl, da jeg vil la det gjære helt ut, siden jeg skal tappe det på glassflasker. Vanligvis blir det satt kjølig før det er helt utgjæret, slik at gjæringen stopper, for så å starte litt opp igjen etter at ølet blir satt ut for servering, noe som gir litt kullsyre i ølet. Jeg brygger det også med litt lavere ABV enn tradisjonellt. Men ellers vil jeg bruke einerlåg til lang mesking og skylling, koke lenge, lite humle, lite sukker til karbonering, og ikke minst kveikgjæring på høy temperatur og kort tid, 39 grader i en uke! Dette blir spennende. Den gjæret ned fra 1060 til 1020 på ca. 1 døgn. Deretter har det vært stille. Flasket etter 6 døgn. Smakte første flaske etter et døgn karbonering. Det er førtste gang jeg har smakt på ølet etter en uke. Bare synd at en kraftig forkjølelse gjør at smaksløkene og nesen er mer eller mindre bedøvd. Når sansene begynner å komme tilbake, kjenner jeg en del interessante smaker.
OG 1045, ABV 5,1%, EBC 10, IBU 28, flasket 10 liter
Smakte Brugse Zot (Brüsseltulling) for første gang i fjor sommer, og syntes den var veldig frisk og god. Har søkt litt på nettet etter oppskrift, og fant tilslutt en som virker lovende. Men gjæren var et problem, helt til jeg så at polet hadde tatt inn dette ølet. Da fant jeg ut at jeg kan prøve å dyrke gjæren fra et par flasker. Det blir første gang jeg prøver det, men det blir vel omtrent som å lage starter, bare i to-tre step. Blir spennende å se om jeg får til noe som ligner på originalen. Jeg synes den ble bra, god gjærsmak (som det skal være i belgiske øl) og bra skum. Tror likevel jeg kutter ut karven neste gang, da jeg tror jeg kjenner den litt for godt. Jeg må nok ha en blindtest mot originalen.
OG 1045, ABV 5,2%, EBC 7, IBU 22, flasket 20,6 liter
33,75 av 50 poeng i NM 2017
Starter bryggeåret med en lys og lett. Den skal lagres en stund, så det er greit å brygge den før det er helt tomt i kjøleskapet. Jeg er veldig godt fornøyd med denne, så jeg endrer ikke på oppskriften, selv om jeg ikke brukte noe mørk hvetemalt denne gangen, så den ble litt lysere enn før.