"Det er bedre å sitte på ølstua og tenke på kirken, enn å sitte i kirken og tenke på ølstua." - Martin Luther
Her vil jeg gi en kort beskrivelse av det forskjellige batchene (partiene) jeg har brygget i 2016.
Jeg bruker BeerCalc for å lage og justere oppskrifter. Hvis du søker på etternavnet mitt, Wisted, under "brewer" vil du få opp oppskriftene mine, både de jeg har brygget og de som er under planlegging. Jeg har også lagt inn min egen rating av de forskjellige bryggene, hvor seks er det beste. Det er selvsagt subjektivt, og reflekterer vel også min smak når det gjelder øl.
OG 1049, ABV 5,0%, EBC 78, IBU 59, flasket 10 liter
Jeg klarer å skvise inn en bygging til før årets slutt. Avslutter julefreden med en Inferno - chilli porter. Jeg har brygget denne en gang før, men nå øker jeg mengden røykmalt og chipotle chilli denne gangen. Den bør akkurat bli drikkeklar til guttetur i slutten av januar, og jeg satser på at den gir et bra kick. Jeg gikk på min første skikkelige bryggetabbe, da jeg skulle karbonere denne i varmeskapet. Jeg byttet om på når varmen skulle av og på, slik at etter ca. ett døgn var varmen i skapet 50 grader ! Jeg satser på at varmen i flaskene ikke var kommet helt opp i 50, da gjæren dør rundt den temperaturen. Forhåpentligvis har det kommet noe kullsyre på vei opp til den temperaturen.
Uansett, litt ironisk at det var nettopp ølet Inferno som fikk den ekstreme varmebehandlingen. Vi får se hvordan det gikk, alternativt får jeg tilsette litt ny gjær i hver flaske. Nå viste det seg at gjæren hadde overlevd, og etter 2 uker var den perfekt karbonert.
Denne ble mye mer "inferno" enn forrige gang. Det smaker litt røyk, litt tropisk fra mosaic, og så kommer det et kick fra chillien mot slutten, som henger litt i ganen. Fornøyd med denne.
OG 1048, ABV 5,2%, EBC 15, IBU 75, flasket 10 liter
Det er ikke så mye å si om gamle kjente, men jeg brygger denne, en amber/IPA for fjerde gang. Det er godt med noe humlerikt, med amerikanske humler.
OG 1050, ABV 5,8%, EBC 15, IBU 29, flasket 10 liter
Brygger sydtysk roggenbier for andre gang, selv om denne ble litt spesiell sist gang, ble den mye bedre etter lagring, så jeg satser på å lagre den i minst et halvt år for klarning og ikke minst smaksutvikling. Så den bør være klar til sommeren. Det er greit å ha noe litt utenom det vanlige også. Etter en voldsom gjæring, selv med 1/3 head space i bøtta kom den ut gjennom blow-off slangen, endte den på 1011, rett på oppskrift. Kombinasjonen av WLP 300, 10 gr sukker pr. liter og 25 grader gir fin karbonering på en uke. Nå skal den på kaldlagring slik de siste flaskene fikk sist gang.
OG 1035, ABV 3,7%, EBC 14, IBU 23, flasket 20 liter
Brygger en ny batch med alkoholsvak engelsk bitter, en av mine favorittølstiler. Den pleier å bli veldig god, så kanskje den kan sendes til NM i april. Traff spot on, både på OG og FG. Etter 6 dagers karbonering på 25 grader, og to timer i kjøleskap ser den slik ut. Passe karbonering og helt klar. Jeg er meget fornøyd.
OG 1047, ABV 5,4%, EBC 10, IBU 22, flasket 10 liter
Jeg har fått mer og mer sans for tyske øl, særlig etter å vært to år på rad på ferie i Tyskland. Weissbier har jeg "alltid" likt, men Kölsch og Helles har jeg begynt å like de siste årene. Derfor brygger jeg for andre gang Hells Heim, min Münchener Helles. Etter to måneders kaldlagring er den blitt klar og fin.
OG 1045, ABV 5,4%, EBC 14, IBU 45, flasket 10 liter
Brygger Storlaksen for 11. gang. Jeg ble ikke helt fornøyd sist gang, tror jeg har gjort den feilen å ikke bruke den opprinnelige oppskriften, men brukt forrige gangs notater. Etter 10 ganger vil det nødvendigvis ikke være helt likt originalen. Denne gangen vil jeg derfor gå tilbake til den originale. Jeg har b(r)ygget meg opp et nokså stort lager av hjemmebrygg, så jeg brygger bare en halv batch denne gangen.
Batch #87 - 10.09.14 - Morfaren 2 - Winter warmer
OG 1070, ABV 6,9%, EBC 66, IBU 25, flasket 7,6 liter
På tide å brygge Morfaren 2. Det er ikke bare fordi det er tomt for Morfaren 1, men også fordi det er snart klart for barnebarn nummer to. Jeg holder på samme oppskrift som sist, Haandbryggeriets Bestefar. Det er en kraftig og sterk såkalt winter warmer, som kan minne om skotsk sterk øl (wee heavy), men brygges med en blanding av WLP 007 Dry English Ale og WLP 645 Brettanomyces Claussenii, som er en slags villgjær, men med nedtonet villpreg. Den endte på 1.020, så den blir nok litt fyldigere enn sist gang.
OG 1043, ABV 4,2%, EBC 23, IBU 26, flasket 21 liter
Brygger en Irish red for andre gang. Ble godt fornøyd sist gang, og håper den blir like bra nå. Kutter ut de 15 grammene med black malt, for å gjøre den litt lysere, eller enda mer rød. Den er faktisk ganske mye lysere enn det ser ut til på bildet.
OG 1064, ABV 5,5%, EBC 29, IBU 52, flasket 20 liter
26 av 50 poeng i Juleøl NM 2016
På tide å brygge juleølet igjen. Jeg holder stort sett på oppskriften fra i fjor, mesker på litt høyere temperatur, noe som skal gi litt mer fylde. Øker også litt på munic malt. Forøvrig var jeg godt fornøyd med resultatet fra i fjor. I år stanset den på SG 1025, så den bør bli søt og fyldig nok.
OG 1044, ABV 4,0%, EBC 68, IBU 26, flasket 20 liter
På tide med en ny bryggeøkt etter en nokså lang pause. Denne gangen blir det en stout som jeg har savnet en stund. Den vil stå å gjære gjennom ferien, og vil være klar til flasking når jeg kommer hjem. Det er greit å ha noe å gjøre når man kommer fra ferie.
OG 1030, ABV 3,3%, EBC 39, IBU 23, flasket 20 liter
Brygger en ny batch med engelsk mørk mild. Dette er et maltdrevet, alkoholsvakt øl med dempet humlesmak. Det er greit å ha noen lettere øltyper utover sommeren. Jeg brygget en halv batch for ca. to år siden, men denne gangen brygger jeg en full. Den begynner å bli en favoritt etter hvert, lite alkohol, men mye smak.
OG 1047, AVB 4,8%, EBC 10, IBU 41, flasket 10,3 liter, tømt ut 5 liter
Tredje og foreløpige siste test av den norskutviklede humlen som foreløpig bare kalles Bioforsk klone 27. Denne gangen får humlen virkelig "kjørt seg". En amerikansk pale ale skal ha mye humlesmak, ikke minst fra tørrhumlingen. Det blir spennende å se hvordan en humle med alfasyre på "bare" 3,9% vil gjøre seg i en pale ale. Jeg kaller denne norskamerikansk pale ale. Det er en såkalt SMaSH, Singel Malt and Singel Hop, dvs. en øl med bare en malttype og bare en humletype. Denne humlen er nok litt "tam" for en amerikansk pale ale, den bør nok ikke brukes som eneste bitterhumle. Jeg føler den passer best til hveteøl, kanskje lager og andre lavt humlete øltyper. Denne ble egentlig verre og verre, så jeg tror ikke den humlen egner seg særlig til pale ale. Jeg tror jeg har fått en infeksjon via tørrhumlingen, selv om det skal være nesten umulig, da humle er antiseptisk. Men noe kan ha havnet sammen med humlen. Ikke vet jeg, men noe var det i hvert fall. Jeg endte opp med å tømme ut de siste 15 flaskene.
OG 1039, AVB 4,2%, EBC 17, IBU 27, flasket 10,5 liter
Brygger en ny testbatch med humlen fra Bioforsk, som bare har navnet klone 27, som skal være funnet i Nome i Telemark. Denne gangen en bitter, en av mine favorittstiler. Jeg vet ikke hvordan en humle med så lav alfasyre (3,9%) vil fungere i en bitter, men for forsøket sin skyld bruker jeg kun denne. Oppskriften ellers er rimelig lik Artillerist, så jeg definerer ikke den som en ny øltype hos meg. Det er jo ikke sikkert at denne humlen vil være tilgjengelig etter jeg har brukt opp det jeg fikk tilsendt. Etiketten er også inspirert av Artillerist, men med "norskere vri". Den ble tross alt flasket på 17. mai, og inneholder norske råvarer, eller i hvert fall humle. Den fungerer greit, men mangler nok litt i forhold til Challenger og East Kent Golding når det gjelder min smak til en bitter, og bør nok ikke brukes som eneste humle.
OG 1043, ABV 4,8%, EBC 10, IBU 12, flasket 21 liter
Brygger weissbier sammen med en kompis igjen. Han liker å han den stående utover sommeren, og det er lenge siden jeg også har hatt den i kjøleskapet. Jeg fant en flaske fra batch 32 på hytta, som var 2 år og tre måneder gammel, og den smakte fortreffelig. Det er sjeldent de får stå så lenge, men det viser hvor god holdbarhet det er på hjemmebrygget øl. Jeg har fått en del humle fra Bioforsk og er med i et forsøk på å brygge øl med norske råvarer, og bruker derfor denne humlen denne gangen i stedet for Hallertauer Mittelfrüh som jeg vanligvis bruker. Med omtrent samme alfasyre, blir det spennende å smake. Det er såpass lite humlesmak av en weissbier at det er vanskelig å skille ut smaken på denne norske humlen. Men weissbieren var god den.
Batch #79 - 09.04.16 - Töltsch - Kölsch
OG 1045, ABV 5,0%, EBC 7, IBU 22, flasket 20 liter
Brygger en ny batch med Töltsch eller Kölsch som er den rette betegnelsen. Sist gang ble den veldig god, så jeg vil gjerne ha et lager i sommer, så det er på tide å brygge den nå.
Batch #78 - 02.04.15 - Artillerist - Premium Bitter - Bombardierklone
OG 1044, ABV 4,7%, EBC 18, IBU 30, flasket 23 liter
Brygger denne for sjette gang. Samme som batch 5, 18, 38, 52 og 63. Ser bra ut, ikke sant?
OG 1042, ABV 4,6%, EBC 14, IBU 70, flasket 22 liter
Brygger min Vestkystklone igjen. Det er en litt nedtonet (alkoholmessig) utgave på 4,6% i stedet for originalens 7,5%. Men det er likefullt en nydelig IPA. Lite bitterhumle, men mye aroma. Den er vel egentlig mer lik Humlehaud, som er Kinns egen nedtonede Vestkyst. Men bra er den uansett.
OG 1068, ABV 7,3%, EBC 23, IBU 20, flasket 11 liter
23,6 av 50 poeng i Juleøl NM 2016
Brygger nok en undergjæret type, denne gangen en doppelbock, eller doppio malto som Moretti kaller sin La Rossa. Dette er et forsøk på å klone den. Doppelbock er en søtlig øltype med kraftig maltsmak. I Tyskland kalles typen også fasteøl, eller flytende brød, da det ble drukket under fasten. Kan minne litt om tradisjonelt norsk juleøl eller et litt sterkere bokkøl. Den var maltrik, god og søt, men som så mange ølsorter vil den nok tjene på noen uker eller måneders kaldlagring. Jeg satser til og med på å ha noe av den til jul.
OG 1041, ABV 4,6%, EBC 14, IBU 45, flasket 20,5 liter
Brygger Storlaksen for 10. gang. That's it.
Batch #74 - 23.01.16 - Nissesprell - Juleøl (Påskeutgave)
OG 1053, ABV 4,9%, EBC 32, IBU 40, flasket 5,7 liter
Jeg tenkte jeg skulle prøve å brygge en versjon av juleølet som tar med kommentarene fra dommerne i sist NM. De mente at mer maltfylde er det dette ølet trenger. Det vil jeg prøve med å meske litt høyere temperatur, tilsette natron i mesken, samt å bruke mer Munichmalt i stedet for Maris Otter pale malt. Jeg vil også prøve uten å skylle, noe som også skal føre til tydeligere maltprofil. Vi får se om dette hjelper. Det ble i hvert fall mye restsødme, FG 1017 er noe av det høyeste jeg noen gang har hatt. Allerede etter en ukes varmkarbonering var dette noe ganske annet enn de tidligere Nissesprellene. Mye mer fylde, sødme og maltsmak. Det blir spennende å se hvordan den utvikler seg. Jeg har bl.a. en 0,7 flaske som jeg har planer om å spare til jul.
OG 1045, ABV 5,1%, EBC 12, IBU 32, flasket 21 liter
24 av 50 poeng i NM 2016
Starter året med enda en undergjæret (kaldgjæret) øltype. Har endelig fått tak i den gjæren jeg trenger, og vil derfor lage en ny batch av Holger Danske. Dette er en kopi av Skagens bryghus' Drachmann. Etter nesten åtte måneder er den krystallklar, men nå har jeg bare 10-12 halvliterer igjen. Jeg må lære meg å lagre kaldgjærede øl lenge nok.