"Velkommen venner i vort lag, at æde og drikke til behag" - norsk ølbollerim
Her vil jeg legge inn opplysninger om konkurranser jeg deltar med ølet mitt i.
1. Lervig hjemmebryggerkonkurranse 2013
Jeg tok mot til meg, og meldte meg på hjemmebryggerkonkurransen til Lervig Aktiebryggeri. De arrangerer for første gang hjemmebryggerkonkurranse med innleveringsfrist 21. januar 2013. Det er påmeldt 40 bryggere, og kåring av vinnerne blir fredag 1. februar 2013. Vinneren blir premiert med at de brygger 1000 liter av brygget, og selger det på puber rundt om i det ganske land. Jeg regner med at man får være med og overse bryggingen også. Det hadde vært noe !
Jeg har vel ikke store forhåpninger om å nå helt opp i toppen, men det er klart at et lite håp finnes. Jeg har laget meg en "karakterskala" for å vise hvor fornøyd eller missfornøyd jeg vil bli med plasseringen.
plassering karakter
40 - 37 1
36 - 30 2
29 - 21 3
20 - 11 4
10 - 4 5
3 - 1 6
Jeg har sagt til meg selv at kommer jeg blant de 20 beste, blir jeg førnøyd. Blant de 10 beste vil jeg bli meget fornøyd, og når jeg opp blant de 5 beste blir jeg overlykkelig.
Jeg stilte med Storlaksen Saison batch 16, brygget 6.10.12. Jeg fikk 33 av 50 poeng, noe som vel skulle tilsi noe slikt som 4+/5- i karakter. Det er jeg fornøyd med, selv om jeg ikke endte opp blant finalistene (de syv beste).
2. Flaskekonkurransen NM 2014
Jeg bestemte meg plutselig for å melde meg på flaskekonkurransen i NM 2014. Konkurransen forgår ved at man melder seg på og sender inn fire flasker av hver øltype en ønsker å delta med. Disse måtte være mottatt innen 21. mars, og de blir bedømt etter påske. Dette er en konkurranse hvor ølet blir bedømt ut fra stil, og det gjelder å treffe så godt som mulig med den stilen en har valgt. Det er 13 hovedgrupper med tilsammen 65 øltyper.
Så vidt jeg har forstått foregår bedømmingen slik : tre dommere bedømmer først i undergruppen, f.eks gruppe 7 - HVETEØL består av Weizen, Dunkelweizen, Belgisk Wit og Weizenbock. De tre i hver gruppe som får høyest poengsum, går til klassefinalen, hvor det er fire dommere. Den beste i hver klassefinale går videre til finaledømming 26. april.
Vinneren får vanligvis ølet sitt kommersielt brygget hos Nøgne Ø. Det blir uansett spennende å få faglig tilbakemelding på nok et av mine øl.
Ølet ble forsvarlig pakket i bleier og sendt avgårde. Det blir spennende å høre tilbakemeldingene. Jeg sendte Storlaksen saison denne gangen også, men en annen batch enn i Lervigs hjemmebryggerkonkurranse 2013, litt sterkere denne gang. Dommerne var vel ikke helt enige med dommeren i Lervig, jeg fikk 25, 26 og 27 poeng, til sammen 78 poeng og en 9. plass av 14 deltakende Saison'er. Det er jeg ikke helt fornøyd med. Men, alle dommerne sa at det var ikke noe defekt med den, men de mente det var for kraftig maltsmak og bitterhet til en Saison, så kanskje Storlaksen ikke er helt typeriktig når den skal være en Saison. Men, pytt-pytt, jeg liker den fremdeles, og kommer nok til å brygge den uforandret.
3. Juleølkonkurransen 2014 med etikettkonkurranse
Jeg har meldt meg på årets juleølkonkurranse. Den avholdes 15. november på Tautra utenfor Trondheim. Men jeg har sendt mine i posten, godt pakket i bleier, da jeg ikke kan være tilstede selv. Det er ingen hemmelighet at jeg har meldt på årets Nissesprell. Det blir spennende å se hva dommerne sier. Jeg har også meldt meg på etikettkonkurransen. Jeg fikk 31, 33 og 35 poeng av dommerne, total 99 poeng og endte på en 4. plass av totalt 14 deltakere i min klasse. Poengsummen tilsier også at jeg kom på en 11. plass av totalt 37 deltakere, uansett klasse. Det er jeg veldig fornøyd med. Jeg skal ta med meg kommentarene fra dommerne som alle mente at jeg burde tone ned krydderpreget. Derfor vil jeg redusere litt på kanelen neste år, og brygge den litt tidligere, kanskje rundt juni.
Etiketten falt bedre i smak, og en fin-fin 2. plass synes jeg forteller at jeg har funnet en fin design på etikettene mine.
Jeg har planlagt ganske godt i vinter med tanke på NM, og har flasket fire brygg på "bjørnunger". Dette er de klassiske 0,33 panteflaskene, som er eneste tillatte å levere inn til NM, pga logistikken, blandt annet stabling i kasser. (Dette blir riktignok endret fra 2016, siden disse flaskene skal fases ut.)
Jeg deltar som sagt i år med fire øl, Artillertist, Dalsnuten, Vistvleteren 12 og Junkerbrauer. Dette er i klassene engelsk best bitter, amerikansk pale ale, belgisk mørk sterk ale og weissbier. Det blir som alltid spennende å få tilbakemeldinger, og disse skal være mer typeriktige enn Storlaksen jeg sendte inn i fjor. Så i år (igjen) er jeg optimist.
Batch #52 - Jeg hadde vel sånn ok tro på denne.
Den fikk bra tilbakemeldinger fra alle tre dommere. Litt tynn kropp og litt høy karbonering. Den ble da også vannet ut med 4,5 liter vann til 22 liter øl etter gjæring, så det har nok hatt en del å si, og jeg forventet en kommentar på det. Men jeg vil nok meske på litt høyere temperatur, og gå ned til 4 gr sukker pr. liter i stedet for 6gr/l.
Poengsum 37, 38 og 37, totalt 112 og videre til gruppefinale !
I gruppefinalen fikk den 40, 44 og 44, totalt 128 poeng, så det ble en femteplass av 56 i klassen lys ale, det er jeg godt fornøyd med.
Jeg vil nok unngå å vanne den ut neste gang, slik at den får mer maltfylde, noe alle dommerne etterlyste.
Batch #53 - Denne bør vel gjøre det greit.
Den fikk ok tilbakemeldinger fra dommerene, alle tre mente at det var litt lite bitterhumle og at litt svovelduft kunne type på at den var flasket litt tidlig. Jeg vil nok la den gjære litt lenger, og kanskje øke bitterhumle (og tørrhumlingen) noe.
Poengsum 34, 40 og 34, totalt 108. Snitt over 33,3 er greit.
Batch #51 - Det var vel denne jeg hadde størst forventninger til.
Men den fikk bare 26 og 28, totalt 54 poeng.
Dommerne mente det var for lett maltprofil mot alkoholen, slik at den (alkoholen) blir for domminerende. Må vel motvillig si meg enig i dette, selv etter ett års lagring.
Uansett, at dette var den dårligste av de fire jeg hadde med var en overraskelse og en skuffelse, da de første jeg smakte var mye bedre, syntes jeg.
Batch #55 - Dette var en litt sen påmelding, dvs. jeg bestemte meg i sist liten å melde denne på, da hveteøl er best ferskt.
Den fikk 27 og 32, totalt 59 poeng, greit nok.
Dommerne mente det var en uventet syrlighet, som kanskje tyder på infeksjon eller dårlig gjæringsrutine. De var veldig fornøyd med utseende og duft.
5. Det gode bryggs IPA-konkurranse 2015
Butikken Det gode brygg på Sandnes har utlyst en IPA-konkurranse. De syntes det hadde vært kjekt med en lokal IPA i butikkstyke som de kan selge i butikken sin. Jeg hev meg på med en nedtonet versjon av Drafur & Gildur, som vanligvis ligger på 5,4%. Jeg justerte den ned til 4,5%, men beholdt samme IBU. Avgjørelsen finner sted lørdag 13. juni, så det blir spennende. Vinneren blir brygget "på et lokalt bryggeri" og skal altså selges i brutikken. Jeg har vel ikke helt tro på Drafur & Gildur IPA, da jeg etter et par smaksprøver syntes den var litt tynn i smaken, men det er vel ikke å unngå når den kryper ned mot 4,5%. Det ligger mye smak i området 4,7% - 5,2%. Men, vi får se hva dommerne sier, det skulle visst være et ganske bredt sammensatt dommerpanel.
Det var 6 dommere som kunne gi maks 55 poeng hver i innledende runde. De fire beste gikk til finalerunde. Jeg fikk 200 poeng, og dermed en 6. plass, av 16. Det er jeg ganske fornøyd med. Men, jeg tror nok at jeg vil beholde Drafur & Gildur på rundt 5,4%.
6. Juleølkonkurransen 2015
Da var det igjen tid for årets juleølkonkurranse. Den avholdes 14. november som vanlig på Tautra utenfor Trondheim. Jeg har også i år sendt mine i posten, godt pakket i bleier, som er den anbefalte medtoden. En bleie klarer visst å absorbere innholdet i en hel flaske hvis denne skulle knuse. Jeg har sendt årets Nissesprell, med noen små endringer etter dommernes tilbakemeldinger i fjor. Som alltid er jeg optimist, selv om fjorårets plassering nok kan bli tøff å slå.
Jeg fikk 37 og 34 poeng, totalt 71 av 100 i min klasse, og 33, 36 og 38, totalt 107 av 150 i finalerunden, så en 3. plass av 10 i klassen juleøl med tilsettninger, og en total 7. plass av totalt 39 som årets juleøl er jeg godt fornøyd med.
Da var det den tiden på året igjen. Jeg var ikke like godt forberedt som i fjor, men jeg hadde to øltyper å sende inn til NM i år. Bedømmingen i de innledende rundene gjøres mellom 21. mars og 13. april. Som alltid blir det spennende å se hvordan mine øl klarer seg. I år sender jeg inn en stout og en tysk pilsener.
Batch #72 - The Raven mosaic stout er en såkalt modern stout. Moderne porter og stout kjennetegnes med kraftigere humling enn tradisjonelle porter og stout. Denne er ihvertfall kraftig humlet, med mye Mosaic. Jeg vet ikke helt hvordan den blir mottatt i NM.
Den fikk 35, 34 og 34, totalt 103 poeng i innledende runde, og gikk videre til finalen. Der gjorde den det litt dårligere, med 30, 28, 30 og 29, totalt 117 i finalen, noe som gir en 11. plass av 37 deltakende. Det er jeg nokså fornøyd med. Alle dommerne påpekte for høy humlesmak og for tynn kropp, mangel på brent maltsmak.
Finaledommerne mente den var mer lik en black IPA, noe jeg faktisk har skrevet selv under batch #72. Jeg bør kanskje meske den litt på litt høyere temperatur neste gang, for å få litt mer restsødme.
Batch #73 - Holger Danske er en Dortmunder export, eller en tysk pilsener. Det er en etterligning av Skagen bryghus's Drachmann, og jeg er veldig fornøyd med den. Men, jeg har tatt feil før, så vi får se hva dommerne i NM sier.
Nå er den vel ikke helt typeriktig tysk pilsner, og den oppnådde bare 72 poeng, et snitt på 24, som vel er det dårligste jeg har fått i NM noen gang.
Jeg hev meg på med to øl til juleølkonkurransen i år. Nissesprell for tredje gang, hvor jeg har prøvd å justere etter kommentarene fra ifjor. Synes selv det har funka bra. Så tenkte jeg at en dobbelbock kan mine om tradisjonellt norsk juleøl, derfor sendte jeg også den inn. Så får vi se etter den 12. november hva dommerne sier i år. Det er klart det blir tøft å toppe tredjeplassen fra i fjor.
Batch #85 - Nissesprell er et juleøl med tilsettninger, dvs det er tilsatt andre ingredienser enn malt, humle, gjær og vann. I dette tilfellet ferskt appelsinskall og kanelstang. Den har amerikansk Amarillohumle og engelsk gjær. Jeg synes det er blitt enda bedre enn i fjor, mer fylde og maltsmak.
Jeg fikk lavere poengsum enn i fjor, 26 av 50 i snitt, noe som gir en delt 5. plass av 14 deltagende øl i klassen. Med en tredjeplass i fjor kan jeg jo ikke være helt fornøyd med det. Total en delt 20. plass av 41 deltakere er jo heller ikke så bra. Jeg må si jeg synes det er litt rart at jeg fikk 33 i 2014, 35 poeng i fjor mot 26 i år på samme øl.
Batch #76 - De tvende brødre er en dobbelbock, et fyldig maltrikt undergjæret øl. Det ble brygget allerede i februar og har fått modne og klarne i kjøleskap siden da (har selvsagt smakt på det underveis). Må si jeg er ganske fornøyd med det, men det er første gang jeg deltar i juleølkonkurransen i klassen tradisjonellt norsk juleøl, så det blir spennende å se om den holder mål.
Den fikk ikke så høy score, bare 23,6 poeng av 50 i snitt, noe som også ga en delt 5. plass i klassen, av 10 deltagere. Ikke så verst plassering, men noe lav poengsum.
Det har blitt litt dårlig planlegging til NM I år, derfor sendte jeg bare en øl, Töltsch'en min, batch #94. Det er tredje batch, og litt lysere enn de forrige, men jeg mener den er like god. Alltid optimist, og ofte skuffet. Vel, vi får se når bedømmingen er ferdig.
Så var bedømmingen over, og jeg fikk 33,75 poeng av 50 i snitt, og en andreplass av fem av kölsch'ene. Totalt i klassen lys ale kom jeg på syvendeplass av 41. Alt i alt en grei plassering, men ikke kjempepoengsum. Dommerne bemerket en litt beisk ettersmak, kanskje for høy skylletemperatur ?
Da var det den tiden på året igjen, tiden for Norbryggs juleølkonkurranse. Jeg har sendt inn mitt vanlige, Nissesprell, men i år har jeg gått tilbake til 2015-oppskriften, som er min beste plassering så langt, med en 3. plass i klassen "juleøl med tilsettninger". Så får vi se hvordan det går. Jeg synes som alltid at den ble bra.
Den ble bedømt som en brown ale, noe jeg synes var rart. Jeg har aldri måttet oppgi hvilken øltype den var basert på før, og jeg satte brown ale, som jeg tenkte var den nærmeste, men egentlig er den ikke basert på noen type. Jeg fikk et snitt på 22 poeng, som er det laveste jeg har fått på nissesprellen noen gang. Skjønner ikke at den skal bedømmes etter en annen klasse enn den jeg er påmeldt i , som er juleøl med tilsettninger. Jeg forventet ikke nødvendigvis å komme først, men jeg mener den er bedømt på feil premisser. Ikke helt fornøyd!
I år ble det også bare en øl til NM. Jeg har vært fornøyd med min Irish Red, Røde Pimpernell, så det ble den jeg sendte inn. Dette er en egenkomponert oppskrift.
Den fikk 39 poeng i innledende runde, som er en fjerdeplass av 26 deltakere. Det var nok til å ta den videre til runde to.
I finalerunden fikk den 32,3 poeng i snitt, noe som ga en fin-fin tredjeplass i klassen lys ale. Det er min beste plassering i NM noen gang, godt fornøyd med det.
Det alle dommerne kommenterte som trakk mest, var en brent smak. Jeg vet ikke helt hva det kommer av, eller hva de mener, men det kan ha noe med vannjusteringene å gjøre.
12. Juleølkonkurransen 2018
Juleølkonkurransen kom på meg litt som julekvelden på kjerringa, så jeg hadde ikke brygge Nissesprell i år. Men jeg hadde et nybrygget øl med kveik og Stjørdalsmalt, så kanskje det var noe å sende. Som tenkt så gjort. Jeg hadde ikke den helt store troen, men den skåret ganske bra med 34,75 poeng i innledende runde, og en fjerdeplass i klassen Juleøl med tilsettninger. Alle dommerne bemerket det samme som jeg hadde funnet, for lett kropp og for lite maltpreg. Men uansett, selv om det sies at fjerdeplassen er sur, så var den så langt bak tredjeplassen, at det er egentlig helt greit.
Da var det tid for NM igjen. Jeg var bedre forberedt enn i fjor, og hadde fire øltyper klare til å sende inn. I år sender jeg inn mest mørke øltyper, en dry stout, en imperial stout, en dark english mild, samt en amerikansk pale ale. Som alltid blir det spennende å se hvordan mine øl klarer seg, jeg har vel ikke like stor tro på alle, men håpet om gode tilbakemeldinger ligger alltid å lurer i bakhodet. Uansett er det spennende å ha noen resultater å vente på.
Batch #119 - H.P. Stout er en belgisk stout, som bygger på Hercule Stout. Jeg har dyrket gjæren fra en av disse flaskene, og jeg synes at resultatet ble veldig bra. Denne ble brygget for et drøyt halvår siden, og bør være bra nå. Jeg har dessverre ikke flere flasker igjen som jeg kan smake på, så jeg må nok brygge den igjen snart.
Jeg fikk 32,7 poeng av 50, helt ok. Tilbakemeldingen gikk på at den var litt tynn for en imperial stout, men nå er det egentlig en belgisk stout, en øltype som ikke finnes i Norbryggs oversikt.
Batch # 121 - Üteplease, en amerikansk APA. Jeg fant oppskriften i bladet Brew Your Own (BYO), og ble veldig fornøyd med den. Eneste aber med å sende den inn til NM, er at den er kanskje ikke så fersk som en APA burde være, det er et halvt år siden den ble brygget. Dette er kanskje mest kristisk for en IPA, som er kraftigere humlet (og tørrhumlet), men det kan godt være at noe av aromaen i denne også er svekket.
Som fryktet var denne blitt for gammel. En APA er ferskvare, og poengsummen, og tilbakemeldingene, gjenspeiler dette. 22,6 poeng av 50 i snitt er ikke en bra score
Batch # 126 - Milde Moses. En alkoholsvak, mørk ale. Denne er jeg ganske fornøyd med, og har forsåvidt forsiktige forhåpninger til i NM. Den bør ihvertfall være fersk nok, brygget for 2 måneder siden.
Fikk brukbare tilbakemeldinger, og en score på 34 av 50 poeng er jeg fornøyd med.
Batch #127 - Giunness. Siste bidrag i år, er en dry stout, brygget etter oppskrift som skal være lik Guinness. Spørsmålet er bare om den er tørr nok, jeg synes kanskje at den var litt på den søte siden, men vi får se om kanskje tiden hjelper litt.
Denne fikk den beste scoren, 39 av 50, og den gikk videre til gruppefinalen som lucky looser, dvs. den med høyeste score som ikke gikk videre direkte.
I finalen fikk den 31 poeng, og sikret en femteplass av 30 i klassen. Jeg er fornøyd med det.