Her vil jeg gi en kort beskrivelse av det forskjellige batchene (partiene) jeg har brygget i 2013.
Jeg bruker BeerCalc for å lage og justere oppskrifter. Hvis du søker på etternavnet mitt, Wisted, under "brewer" vil du få opp oppskriftene mine, både de jeg har brygget og de som er under planlegging. Jeg har også lagt inn min egen rating av de forskjellige bryggene, hvor seks er det beste. Det er selvsagt subjektivt, og reflekterer vel også min smak når det gjelder øl.
Batch #34 - 21.12.13 - Sandnæs Damp - California Common
OG 1039, ABV 4,3%, EBC 14, IBU 32, flasket 12 liter
Jeg er visst inne i en Kinnperiode. Dette er en klone av Kinns Dampen. Jeg brygget denne som batch 25 for et halvt år siden, men brygger en halv batch igjen allerede nå. Igjen ble utbyttet lavere enn planlagt. Jeg begynner å lure på om jeg bør bytte ut meskekaret mitt. Ølet ble nå godt lell.
Batch #33 - 26.11.13 - Nordsjø IPA - Kinn Vestkyst klone
OG 1044, ABV 5,0%, EBC 17, IBU 85, flasket 8,3 liter
Oppskriften kommer fra Kinn bryggeri, men jeg har justert alkoholinnholdet ned til 5,0%. Det er en India Pale Ale med totalt fire forskjellige humletyper. Dette er en øl som også har tørrhumling, dvs tilsetting av humle i gjæringskaret etter at stormgjæringen er over etter 4 døgn. Dette gir en utpreget humlearoma. Det er en øl som er best fersk, og jeg brygger derfor en halv batch i denne omgang. Jeg har litt problemer med utbytte for tiden, så jeg nådde ikke mer enn en OG på 1044, mot 1050 planlagt. Jeg vet ikke helt hva det kommer av, men jeg har hatt samme problem på de siste batchene. Men den gjæret bra ned, helt til 1007.
Batch #32 - 16.11.13 - Junkerbrauer Schneeweiss
OG 1043, ABV 4,3%, EBC 9, IBU 15, flasket 19,5 liter
Tomt for weissbier og dermed tid for en ny batch. Jeg endret litt på oppskriften, så den blir enda lysere, men satser på at den blir like bra som sist gang. Kjørte uten krystallmalt og torrified wheat, men med mer hvetemalt og litt mer pale malt. Det var mest fordi det jeg hadde i maltlageret mitt. For første gang laget jeg også gjærstarter med WLP 300, noe som førte til en voldsom gjæring de første døgnene. Gjærlåsen ble blåst tørr flere ganger, så det burde gi en god utgjæring. Dette ble ikke noen spesielt god weiss, litt for tynn i smaken og dårlig skumfasthet. Må nok bruke umaltet hvete (torrified wheat) neste gang, og sikte mot litt høyere OG og en ABV opp mot 5 - 5,5%.
Batch #31 - 19.10.13 - Nissesprell - Juleøl
OG 1046, ABV 4,8%, EBC 33, IBU 42, flasket 10,5 liter
I og med at Hökunótt ikke ble helt som jeg forventet som juleøl, vil jeg gjøre ett nytt forsøk. Denne gangen med mer spesialmalt, som bør gi mer restsødme, og med appesinskall og annet krydder, som bør gi skikkelig julesmak. Jeg lager en liten batch, og krysser fingrene. Vørteren luktet ihvertfall fantastisk, selv om den ble litt mildere enn planlagt. Jeg fikk bare et utbytte på 63% og en OG på 1046 mot planlagt 1054. Det ble et bedre juleøl enn Hökunótt, men jeg vil satse på å få det litt sterkere til neste år, kanskje opp mot 6%, som også vil gi enda mer fylde.
Batch #30 - 28.09.2013 - Wistens Pub Ale - English Ordinary Bitter
OG 1035, ABV 3,7%, EBC 16, IBU 26, flasket 19 liter
En av mine favoritter blant engelske ales har lenge vært Boddingtons Pub Ale. Jeg fant en oppskrift på nettet, og satser på en god etterligning, selv om denne blir mildere og blir flaskekarbonert, og ikke med nitrogenpatron slik som originalen. Inn i mellom juleøl og sterke belgiske ales er det godt med noe alkoholsvakt. Den ble en god, typeriktig bitter, selv om jeg selvsagt merker at den er mildere enn originalen.
Batch #29 - 31.08.13 - Storlaksen Saison
OG 1043, ABV 4,9%, EBC 14, IBU 45, flasket 18,3 liter
Jeg tenkte jeg skulle brygge Storlaksen for fjerde gang, siden forrige batch ikke ble helt stilmessig rett. Den gjæret for lite ut, og ble alt for søt for en Saison. Derfor vil jeg prøve igjen, nå når jeg har begynt med gjærstarter får vi se om ikke det vil gi bedre kontroll på utgjæringen. Den gjæret helt ned til 1009, helt perfekt. Jeg vil ha den tørre, pepprete saisonsmaken som jeg hadde tidligere. Og etter to ukers karbonering kan jeg si; "den er tilbake". Den trenger riktignok tre-fire uker kaldlagring for klarning, men smaken var der. Dette er nok min favoritt når det gjelder mine hjemmebryggede øl.
Batch #28 - 24.08.13 - Hökunott - Juleøl
OG 1059, ABV 6,7%, EBC 17, IBU 42, flasket 10 liter
Da var det tid for planlegging av årets juleøl. Også i år satser jeg på et krydderøl, men denne gang vil jeg krydre med einerbær og karve, samt brygge med einerlog, dvs einerkvister i meske- og skyllevannet. Jeg har ingen anelse om hvordan dette vil bli, men håper det vil smake "skau" og jul. Karve er jo det som smaksetter bl.a. akevitt og bør derfor passe til jul. Drikkende blir det sikkert. Hökunott betyr rett oversatt kroknatt og var opprinnelig en hedensk offerfest som fant sted ved første fullmåne etter første nymåne etter vintersolverv, altså 28 dager etter vintersolverv. Det ble egentlig litt skuffende, friskt og godt øl, men mangler sødme og fyldighet til å være skikkelig juleøl.
Batch #27 - 20.07.13 - Ohval - Orval klone - Belgisk trappist ale
OG 1052, ABV 6,2%, EBC 13, IBU 34, flasket 10,6 liter
Dette er en klone av et kjent belgisk trappistøl. Trappistøl er øl som brygges i klostre, og det er bare syv ekte trppistøl igjen i verden. Nå er mitt hjemmebryggeri ikke i et kloster, men er avhengig av en del løping opp og ned trapper, derfor kaller jeg denne for trappeøl. Dette er et litt ambisiøst prosjekt, og ølet brygges med to gjæringer, en primærgjæring med en vanlig belgisk alegjær, deretter stikkes ølet om til et sekundærgjæringskar, hvor det tilsettes gjærtypen Brettanomyces bruxellensis som er en slags villgjær som gjør at ølet blir en slags blanding av ale og surøl. Når det i tillegg tørrhumles, blir dette et komplisert øl, både i fremstilling og smak. Brett. bruxellensis er en gjærtype som fortsetter å gjære omtrent så lenge det finnes restsukker, så ølet tar 3-6 måneder på flaske for å utvikle seg helt, og øker svakt i alkoholstyrke, tørrhet og litt i surhet i løpet av denne tiden. Det blir et spennende forsøk. Bryggingen gikk greit, men jeg klarte å glemme humlen ved "flame out", altså ved kokeslutt. Jeg vet ikke hvor mye det vil ha å si på smaken. Etter fire ukers karbonering var den begynt å bli drikkendes . Jeg tror nok den må ha de tre månedene som Orval lagres. Bildet er tatt etter 8 ukers karbonering i romtemperatur. Skummet faller veldig raskt, noe som ikke stemmer med originalen, hvor skummet ligger tykt til glasset er tømt. Etter 20 ukers (4,5 måneders) lagring målte jeg FG på ny, og tatt i betraktning at jeg tilsatte 6 gr sukker pr. liter ved flasking, var FG 1012 ved flasking. Nå var den 1007, så det er tydelig at Brett'en jobber. Det gir totalt 6,2%, det nærmer seg Orval, som oppgis til 6,9%.
Batch #26 - 09.06.13 - The Raven - Mosaic stout
OG 1037, ABV 3,6%, EBC 80, IBU 54, flasket 17,8 liter
Jeg tenkte å kombinere stout med den relativt nye amerikanske humlen Mosaic. Denne humlen brukte jeg i min Tors hammer imperial stout og syntes det fungerte bra, så jeg vil se om den fungerer også i en mildere stout. Oppskriften er ikke helt den samme som Tors hammer, men den inneholder ganske mye spesialmalt, så det bør gi mye smak, selv om det blir en relativt alkoholsvak stout. Det ble også bra, og definitivt ikke en "nevermore" øl.
Batch #25 - 01.06.13 - Sandnæs Damp - California common
OG 1045, ABV 5,0%, EBC 14, IBU 32, flasket 18 liter
Dette er en klone av Kinns Dampen. Jeg smakte denne første gang i påsken 2013, og syntes den var veldig god. Jeg kaller den Sandnæs Damp som en hyllest til Sandnæs Dampskibs-Aktieselskap (Sandnæs Damp på folkemunne) et rutebåtselskap som ikke finnes lenger. Dampøl/California Common er en tradisjonell øl som ble brygget på slutten av 1800-tallet i California hvor varme sommere gjorde at man ikke kunne brygge med lagergjær på lave temperaturer. Det ble sett på som en billig lavkvalitetsøl. Moderne dampøl er introdusert av amerikanske Anchor Brewing Company, og Kinn bryggeri i Florø har laget sin egen variant, Dampen, som riktignok lages med alegjær. Takk til bryggerimester Espen Lothe ved Kinn som sendte meg oppskriften ved henvendelse.
Batch #24 - 21.04.13 - Drafur & Gildur - Amber ale
OG 1047 ABV 5,3%, EBC 15, IBU 76, flasket 18,5 liter
En ny (for meg) øl som brygges er en amber ale, eller snarere en mer humlet amerikansk pale ale. Det blir en ravfarget, sterkt humlet ale, med tørrhumling. Totalt fem typer humle, Columbus, Centennial, Simcoe, Amarillo og Mosaic. Det blir spennende å smake den. Når det gjelder navnet ble jeg inspirert av sangen "Drafur och Gildur" av Hädningarna som jeg bruker som bryggemusikk. Den smakte veldig godt ved tapping, og jeg gleder meg til den er ferdig karbonert. Den virket veldig lovende etter 10 dager, og etter 3 uker var det blitt veldig god.
Batch #23 - 20.04.13 - Junkerbrauer - Weissbier
OG 1043, ABV 4,7%, EBC 9, IBU 12, flasket 19 liter
Dette blir mitt første "gaukebrygg", dvs. en annen brygger som låner bryggeriet. En kompis ble så begeistret for min Junkerbrauer at han vill prøve å brygge en batch selv. Så det stiller jeg selvsagt opp til. Jeg vet ikke om jeg får rekruttert en ny hjemmebrygger, men man vet aldri. Vi fikk litt lavt utbytte, så den blir litt lettere enn de forrige Junkerbrauerene mine, men blir sikkert god for det. Gaukebryggeren var ihvertfall veldig fornøyd på flaskedagen. Den ble da også vellykket.
Batch #22 - 03.04.13 - Storlaksen Saison
OG 1043, ABV 4,1%, EBC 14, IBU 42, flasket 18,5 liter
Nå har jeg vært hjemmebrygger i ett år. Det "feiret" jeg med en ny batch med Storlaksen Saison. Jeg beholder oppskriften uendret selv om jeg fikk følgende kommentar på smaken, "røff beiskhet i ettersmaken, ellers ok", og 10 av 20 poeng på smak i Lervigs konkurranse. Det er nettopp den smaken jeg har vært fornøyd med på denne Saisonen. Nå brukte jeg nok litt gammel gjær denne gangen, og den gjæret ikke lenger ned enn 1015, noe som gir 4,1% etter karbonering. Så det ble vel litt mer "smålaksen" denne gangen, men forhåpentligvis blir smaken bra likevel. Man merker mer restsødme som gjør at den skarpe, tørre smaken som har vært der tidligere ikke finnes, men den er grei nok. Den ble mer som en litt krydret engelsk bitter.
Batch #21 - 23.02.13 - Junkerbrauer - Weissbier
OG 1049, ABV 5,3%, EBC 9, IBU 12, flasket 18,5 liter
I og med at batch 16 ikke var god, og ble tømt ut, måtte jeg skvise inn brygging av en ny batch weissbier. Jeg vil følge oppskriften og fremgangsmåten veldig nøye etter batch 14, og håpe på at resultatet blir like bra denne gangen. Det ble vanskelig å få til stegmeskingen skikkelig, så jeg nådde ikke mer enn 65 grader (skulle vært 67 i en time). Det bør ikke bety alt for mye. Stegmesking i meskekar på 25 liter blir nok litt for vanskelig med 5,5 kilo malt. Det blir rett og slett for mye vann til å nå ønsket temperatur. Jeg brukte riktignok dekosjon (hvor man tapper av litt av mesken, og varmer den opp i en gryte, for så å tilsette tilbake i mesken), men er redd at det kanskje var grunnen til at forrige batch ble dårlig. Jeg får se hvordan det har gått denne gangen, gjæringen var ihvertfall godt i gang etter 18 timer. Den gjæret akkurat til 1012 som planlagt, så den blir 5,3% etter karbonering. Jeg håper inderlig at denne blir like bra som første batch, og ikke ødelagt som sist. Jeg smakte en flaske etter en ukes varmkarbonering, og ble beroliget. Det smakte banan og litt bobbletyggis. Denne ble bra.
Batch #20 - 27.01.13 - Jubileumsøl, (Ungmøy)
OG 1052, ABV 5,3%, EBC 10, IBU 18, flasket 19,3 liter
Det nærmer seg et jubileum i heimen, så det må brygges en batch med Jubileumsøl. Samme oppskrift som batch 10, men med litt økt bitterhet. Dette er det av mine øl som flest har smakt, og det har falt i smak. Etter en ukes kaldlagring er den god på smak, men trenger lenger tid, både for smaksutvikling og ikke minst klarning.
Batch #19 - 26.01.13 - Heimgard - Belgisk wit
OG 1043, ABV 4,9%, EBC 6, IBU 15, flasket 10 liter
Nytt år, nye muligheter og nye øltyper. Nå skal jeg brygge en belgisk hvit smaksatt med pomeransskall og koriander. Det er en frisk, lett og lys øltype for varme vår- og sommerkvelder. Så får vi håpe at det kommer noen av dem. Jeg brygger en halv batch i denne omgang, mest for å teste ut oppskriften. Den virket veldig lovende.
Batch #18 - 13.01.13 - Artillerist premium bitter - Bombardier klone
OG 1043, ABV 4,9%, EBC 17, IBU 30, flasket 18,3 liter
Så var det tomt for bitter, og en ny batch skal brygges. Jeg brygget den mildere enn sist, med en OG på 1043 gjæret den helt ned til 1009, så den blir 4,9 etter karbonering. Det var godt å ha ny forsyning i kjøleskapet, og det var blitt en god bitter.
Batch #17 - 12.01.13 - Stout - Guinness klone
OG 1052, ABV 5,2%, EBC 77, IBU 36, flasket 20 liter
Det begynte å bli tom for et par favoritter i kjøleskapet, slik at jeg må ta en bryggehelg og få fyllt opp med stout og bitter. Det er tredje gang jeg brygger dry irish stout, og kom denne gangen nærmere oppskriften når det gjelder utbytte og OG. Jeg har denne gangen endret litt på etiketten, men ølet er det samme som de andre to batchene. Fremdeles like god.
"Det er bedre å sitte på ølstua og tenke på kirken, enn å sitte i kirken og tenke på ølstua." - Martin Luther