"Det er bedre å sitte på ølstua og tenke på kirken, enn å sitte i kirken og tenke på ølstua." - Martin Luther
Her vil jeg gi en kort beskrivelse av det forskjellige batchene (partiene) jeg har brygget i 2012.
Jeg bruker BeerCalc for å lage og justere oppskrifter. Hvis du søker på etternavnet mitt, Wisted, under "brewer" vil du få opp oppskriftene mine, både de jeg har brygget og de som er under planlegging. Jeg har også lagt inn min egen rating av de forskjellige bryggene, hvor seks er det beste. Det er selvsagt subjektivt, og reflekterer vel også min smak når det gjelder øl.
Batch #16 - 22.12.12 - Junkerbrauer - Weissbier
OG 1041, ABV 4,6%, EBC 9, IBU 12, flasket 19 liter, 15 liter tømt ut
Jeg brygget en testbatch i begynnelsen av november, og den ble så bra at jeg brygger en ny full batch allerede nå, for ikke å gå tom. En virkelig frisk og fyldig hveteøl. Meget fornøyd med den. Fikk litt lavere utbytte og OG enn sist, og dermed litt lavere ABV. Denne ble ikke like bra, og jeg er redd det er en infeksjon. Det er en ubestemmelig smak som ikke frister til en slurk til. Jeg får prøve noen flasker og se om det gjelder alle. Det ble ikke bedre, snarere tvert imot, og jeg endte opp med å helle ut 30 flasker. Jeg tror det var en diacetylinfeksjon, ølet var "oljete" når det heltes ut av flasken og luktet "et eller annet" som ikke var godt. Skummet holdt seg heller ikke lenge i glasset, og sank sammen altfor fort.
Batch #15 - 01.12.12 - Tors hammer - Imperial stout
OG 1075, ABV 7,4%, EBC 94, IBU 67, flasket 5,5 liter
Nå vil jeg prøve en som mange hjemmebryggere har brygget, og snakket om. Imperial stout er sterk, mørk og utvikler seg gjerne over flere års lagring. Jeg bruker restene fra maltlageret mitt, og prøver på min egen variant, men bare en liten 6 liters batch. Det blir spennende å se om jeg får den til å gjære langt nok ned. Siktet mot en OG på 1082, men jeg fikk ikke høyere enn 1075, men med god utgjæring ble den likevel 7,4% (med karbonering), noe som fremdeles kvalifiserer til betegnelsen imperial stout. PS. ser i ettertid at Ægir bryggeri har en barley wine med samme navn, men det får våge seg. Smaken er veldig bra, allerede etter en ukes karbonering. Det er utrolig at det kan smake så mye lakris uten at det er tilsatt noe lakris i det hele tatt. Den fikk ikke utvikle seg så veldig lenge, knapt ett år, men den ble veldig god.
Batch #14 - 10.11.12 - Junkerbrauer - Weissbier
OG 1046, ABV 5,1%, EBC 10, IBU 12, flasket 8 liter
Da var tiden inn for å brygge en klassisk tysk weissbier. Med tanke på at det er ett av mine favorittøl, er det litt rart at jeg ikke har brygget det før. Dette er en oppskrift jeg har funnet på nettet, og modifisert litt. Jeg håper det skal bli en frisk og fin hveteøl. Heraldikken på etiketten er tatt fra Mecklenburg-Schwerins våpen, som en hyllest til ett av mine tippoldeforeldrepar som kom derfra i 1860-årene, selv om weissbier vel ikke er det man forbinder mest med Nord-Tyskland. Deres etternavn var Junker, og en Junkerbrygger var en annerkjent brygger som stod utenfor lauget. Her ble det mye symbolikk på en gang, så jeg får håpe at ølet blir slik jeg ønsker. Den var meget lovende etter en ukes karbonering, og etter to bør den være bra. Etter to ukers karbonering var den blitt veldig bra og typeriktig. Jeg tror dette kan bli min "signatur-weiss".
Batch #13 - 27.10.12 - Smoking Gun SVPA
OG 1053, ABV 5,5%, EBC 8, IBU 27, flasket 16 liter
Dette er en SVPA - Smoked Very Pale Ale. Det er en lys røykøl. Oppskriften er selvkomponert, og jeg ante ikke hvordan den ville bli. Vørteren smakte bra, og det lukter godt av gjæringen. Det var en god røykduft av ølet, nesten som single malt whisky. Selv ettersmaken minner svakt om maltwhisky, kanskje ikke så rart med nesten 50% røykmalt. Selvsagt mye mindre fyldig enn whisky, men smaken sitter i munnen lenge. En uskyldig utseende smaksbombe.
Batch #12 - 06.10.12 - Storlaksen Saison
OG 1041, ABV 4,7%, EBC 14, IBU 45, flasket 18,6 liter
33 av 50 poeng i Lervigs hjemmebryggerkonkurranse 2013
Dette er samme som batch #6. Denne ble jeg så fornøyd med at jeg må brygge en ny batch, da 10 halvlitere av den første var reservert fisketuren i slutten av september. Det som opprinnelig var en "rest-batch" er nå blitt en av favorittene mine. Jeg traff nokså bra med OG i forhold til første gang, med 1041 nå mot 1042 sist, så den bør bli ganske lik. Også FG ble rimelig lik 1008 mot 1009, og den gjæret akkurat 11 dager som sist før det var slutt på aktiviteten i gjærlåsen. Smaken ble da også ganske lik som sist. Dommerens tilbakemelding i konkurransen var bouqet/aroma 10 av 12, utseende 3 av 3, smak 10 av 20 (røff beiskhet i ettersmaken), munnfølelse 4 av 5, generell vurdering 6 av 10, totalt 33 av 50.
Batch #11 - 16.09.12 - White House Honey Ale
OG 1054, ABV 6,2%, EBC 22, IBU 26, flasket 18,5 liter
Jeg regner med at mange hjemmebryggere skal prøve seg på det ølet president Obama brygger i kjelleren i Det hvite hus. Oppskriften ble offentliggjort, og jeg har forsøkt å gjøre den om til en "all-grain" i stedet for ekstraktbrygg. Jeg brukte 400 gr. amber malt istedet for crystal amber malt som var oppgitt i oppskriften. Jeg fant ikke den, men vet ikke om det har mye å si, kanskje litt på fargen. Det ble en frisk og god ale, med kraftig honningduft, men ikke for sterk honningsmak.
Batch #10 - 01.09.12 - Jubileumsøl (batch 10)
OG 1051, ABV 5,4%, EBC 11, IBU 13, flasket 18,6 liter
Jeg har mange venner som er "lyse pilsdrikkere", og i gjengen har vi mange jubileer som kommer de neste par årene. Allerede neste år er det tre 50 årsdager, og jeg vil derfor brygge en amerikansk lager som jeg håper faller i smak. Jeg kaller den for Jubileumsøl, og gir dem et "undernavn" som passer til hvert jubileum. 50 årsølet blir gammal knall/ungmøy, alt etter om det er mann eller dame som jubilerer. Jeg brygger en testbatch allerede nå for å se om den blir brukende. I og med at det er batch 10 blir det en jubileumsøl i seg selv. Og når jeg nå har ordnet meg med gjæringsforhold til lagerøl, passer det greit å prøve dette ut nå. Så kan en selv avgjøre om det er "jubileums-øl" eller "jubileum-søl". Den ble flasket 25.9.12 og skal nå stå til karbonering i 14 dager, for så å lagres kaldt så lenge jeg klarer å vente. Jeg smakte på en flaske etter 12 dagers karbonering, men det var altfor tidlig. Så den skal få stå lenge. Etter 3 ukers karbonering var den bedre, og ble da satt på kaldlagring. Etter 2 uker på kaldlagring var den klarnet, og hadde fått en god smak. Men jeg tror jeg vil øke litt på humlemengden neste gang.
Batch #9 - 13.08.12 - Stout - Guinness klone
OG 1049, ABV 5%, EBC 77, IBU 40, flasket 18,5 liter
Dette er samme som batch #4 som nå nærmer seg tomt lager. Jeg brygget den nå for ikke gå tom. Det var spennende å se om jeg fikk den lik som sist gang, da det er første gang jeg brygger en som jeg har brygget før. Nå ble utbyttet fra meskingen litt lavere enn sist gang, med en OG på 1049 mot 1054. Jeg brukte også en East Kent Goldings-humle med høyere alfasyre enn sist gang 6,75% mot 4%, så det gir en litt høyere bitterhet, men smaken ble ikke merkbar forskjellig for det, kanskje litt skarpere i kantene.
Batch #8 - 12.08.12 - Nordsjø IPA - Kinn Vestkyst klone
OG 1050, ABV 5,8%, EBC 17, IBU 96, flasket 18 liter
Oppskriften kommer fra Kinn bryggeri, men jeg har justert alkoholinnholdet ned til 5,8%. Det er en India Pale Ale med mye humle med totalt fire forskjellige humletyper. Dette er min første øl med tørrhumling, dvs tilsetting av humle i gjæringskaret. Dette gir en utpreget humlearoma. Det ble en meget god IPA, med frisk humlesmak.
Batch #7 - 16.07.12 - Juleøl
OG 1059, ABV 6,2%, EBC 36, IBU 34, flasket 7,5 liter
Da var juleølet brygget. Juleøl skal brygges tidlig, og skal lagres lenge, derfor skal den brygges nå. Malt og humle fra mitt restlager. Den er smakssatt med einerbær, lakris, stjerneanis, nellik og kanel, så det skal bli interressant. Vørteren smakte ihvertfall bra. Jeg smake på en flaske etter 14 dagers karbonering (bare for å forsikre meg om at jeg ikke måtte brygge nytt juleøl). Det var et bra juleøl. Det smakte røyk, einer, anis og mye mer. Det var ikke så mørkt som det ser ut til på bildet, men mer mørkt rød-brunt. Nå skal resten lagres til desember. Jeg har en 0,66l flaske som spares til julaften, etter gaveåpningen, når freden senker seg og det skal drikkes jól.
Batch #6 - 17.06.12 - Storlaksen Saison
OG 1042, ABV 4,7%, EBC 14, IBU 45, flasket 17 liter
Denne er brygget for å ha med på en årlig laksetur til Suldalslågen i september. Det ble brukt en del malt og humle fra mitt restlager, men benyttet beercalc.dk for å komponere en typeriktig Saison. Det ble en veldig god og frisk øl. Mye humle gjør at den har en god bitterhet og aroma, og etter ca. 4 ukers kaldlagring var den blitt veldig klar og fin. Tilbakemeldingene fra fiskerne var bra, selv om en Saison var en ny erfaring for alle sammen, og de syntes den var litt vel tørr og peppret. I og med det egentlig var målet mitt, er jeg godt fornøyd, det var til og med to stykker (av seks) som ba om påfyll.
Batch #5 - 28.05.12 - Artillerist premium bitter - Bombardier klone
OG 1052, ABV 5,3%, EBC 20, IBU 30, flasket 17 liter
En av mine favoritter av Engelsk bitter er Bombardier. Jeg fant en oppskrift på nettet på en klone, og den ble faktisk ikke så værst (bruker "understatement" her, siden det er engelsk øl). Jeg foretok en blindtest, og en utseendetest mot originalen, og synes at jeg traff ganske bra med min klone. Men, det har skjedd "noe" med en del av flaskene i denne batchen. Det virker som om jeg enten har glemt å tilsette sukkerlake, eller så har det vært en infeksjon i noen av flaskene, for ølet er helt flatt og søtlig, det mangler kullsyre totalt. Det smaker omtrent slik som det smakte etter ferdig gjæring, men før karboneringen. Jeg tipper at jeg har kommet over ca. 10 dårlige flasker så langt. Det kan også være dårlig korking/korker som er årsaken. Så vidt jeg husker var alle de dårlige tappet på like flasker, halvliter med lang hals. Jeg kjøpte 12 slike flasker på Europris, og det kan være de. Jeg skylte de i varmt vann og spylte med Star-san som vanlig, men det kan være at de likevel ikke var rengjort godt nok. Ingen av de små 0,33 flaskene har vært dårlige.
Batch #4 - 18.05.12 - Stout - Guinness klone
OG 1054, ABV 5,6%, EBC 77, IBU 36, flasket 18,5 liter
Neste ble en dry Irish stout, eller en Guinness klone. Guinness har lenge vært ett av mine favorittøl, det var faktisk det første ølet jeg smakte som ikke var vanlig industripils. Derfor var spennende å se om det gikk an å lage noe lignende selv. Jeg ble veldig fornøyd med den og den er allerede brygget igjen da det nærmet seg tomt lager.
Batch #3 - 07.05.12 - Steinbergen - Grimbergen Blonde Klone
OG 1058, ABV 7,0%, EBC 12, IBU 25, flasket 15 liter, 10 liter tømt ut
Oppskrift funnet på nettet. Dette hadde lenge vært en av mine favoritter, men den er ikke lenger å få i Norge, så jeg fant ut at jeg måtte lage min egen. Jeg tviler på om den er så veldig lik originalen. Den ble ikke så veldig god, og med ABV etter karbonering på 7,0% går det ikke så mye av den, så lageret holder nok en stund. Men uansett så jeg tviler på om jeg kommer til å brygge den igjen. Den ble verre med tiden, så det kan ha vært en infeksjon i ølet. Alternativt får jeg prøve en annen oppskrift.
Batch #2 - 14.04.12 - Tjekkisk Lager
OG 1052, ABV 5,5%, EBC 11, IBU 27, flasket 13,5 liter
Neste gang brukte jeg oppskrift. Tanken var å lage en pilsner "for alle", også de som ikke liker så veldig spesiell øl, (les kona). Det ble en lett og god pilsner som jeg har fått gode tilbakemeldinger på. Etter litt mer erfaring ser jeg at mer nøyaktighet under meskingen og gjæring vil kunne gi et klarere lagerøl.
Batch #1 - 02.04.12 - Weissbier
OG 1034, ABV 3,8%, EBC 10, IBU 43, flasket 11 liter
Første brygg ble funnet på og brygget uten oppskrift. Brukte litt for mye vann, så det ble en litt lett øl, og med en spesiell humle (HBC 369 2011 11%, heter nå Mosaic), så ble det ikke en helt typeriktig weissbier, det er nok for høy bitterhet og humlen gir en lang "mango" ettersmak. Jeg hadde en skeptisk 50/50 forventning da første glass ble skjenket, men ble positivt overrasket. Det smakte jo øl! Tror likevel jeg vil lage litt mer typeriktige weissbier i fremtiden.