Sagaen om Orvar-Odd
Etter en islandsk saga

Odd sine foreldre var fra Ramsta i Nærøy i Nord-Trøndelag, men Odd var født på vei til Vika, landet rundt Oslofjorden. Da fødselen nærmet seg, gikk de i land i Sokndal og tok inn hos Ingjald på Berrjod, som fikk gutten til oppfostring når foreldrene dro videre. Det ble sagt at husene han bodde i sto på et sted i utmarken som de kalte Espelid. De skal finnes flere gravhauger der.

Odd eide senere en hest som het Fakse, og som han var veldig glad i, man ei trollkjerring spådde at denne hesten skulle bli Odd sin bane. For at dette ikke skulle skje, slo han hesten ihjel og grov den ned ved et tjern på gården som den dag idag heter Faksetjødnå.

Senere dro Odd i viking og var borte i mange år. Da han ble gammel fikk han hjemlengsel, og fikk lyst til å se igjen sin fødeplass og dro hjem igjen til Berrjod.Ved Faksetjødnå fikk han øye på en hodeskalle av en hest, og kom til å tenke på Fakse. Han sparket etter skallen, men med det samme kom en orm ut av den og hogget ham i foten. Dette ble Odds bane. Før han døde sa han at han ville bli begravet på et sted han kunne høre hanegal, klokkeslag og sjøen. Like øst for Nesvåg stuper et bratt fjell rett i sjøen. Dette heter Oddsfjellet. På toppen er det rester etter en gravhaug. Her forteller sagaen at Odd er gravlagt.