En av mine tippoldemødre, samt noen andre lenger bak i andre grener, kom fra Sokndal i Dalane, og siden dette er et område som er dårlig dekket innen slekthistorie, har jeg konsentrert meg om dette i de senere årene.


Du finner ættesogen i menyen til høyre. Har du kommet direkte til denne siden, klikk på denne linken for å komme til startsiden.


Har du spørsmål, og/eller problemer med aner fra Sokndal, send meg gjerne en mail, så skal jeg prøve å svare så godt jeg kan.


Jeg vil oppfordre alle som benytter opplysninger om å sjekke dem selv i originalkilder, så sant man har mulighet til det. Det er også endel antakelser som er tatt med, særlig i de eldste tidene. Disse må ikke presenteres som fakta eller som sannheter. Et spørsmålstegn betyr at det er usikkert/antakelse. Bildene i ættesogen kan fritt benyttes, både til kommersiellt og til ikkekommersielt bruk, bare fotografens navn oppgis. Samt at det ved utgivelser av trykksaker sendes en kopi vederlagsfritt til meg.


Ættesogen er stadig under utarbeidelse, jeg holder på med å gjennomgå kirkebøkene, og vil oppdatere fortløpende.  Jeg er ferdig med kirkebøkene til og med året 1900, og konsentrerer meg nå om å gjennomgå andre kilder.


Email : sokndal@yahoo.com


Ættesogen er organisert gårdsvis, med henvisninger, men ikke hyperlinker mellom gårdene. Jeg har tatt med gammel skrivemåte i parantes for noen av gårdene.


Forklaringer


f. - født

d. - død

d.f. - død før

d.e. - død etter

n. - nevnt i kilde

k. - komfirmert

sk. - (arve)skifte

"+" etter skiftedato betyr at vedkommende var død når skiftet holdes.

"?" betyr at jeg ikke har bevis, eller at det er en ren antakelse/gjettning.

"tv." betyr tvilling

"tr." betyr trilling

"nr." er henvisning til samme gård.

"V. Barstad nr." er henvisning til en annen gård.


Fødselsår etter 1729 er stort sett funnet i kirkebøker, andre fødselsdatoer er oppgitt i folketellinger, ved begravelsen ol. og kan være til dels meget unøyaktige. De kan også være døpt et annet sted. Understreket fødselsår 1728 er basert på at moren ble indtrodusert i begynnelsen av 1729. Årstall for bryllup er funnet i kirkebok. Navn uthevet i rødt, er mine egne aner.


Jeg har tatt med alle barna, uansett hvor gamle de ble, også dødfødte.


Jeg har plassert familiene der de er registrert ved folketellinger og skifter, og ellers henvis til andre steder de bodde. "Kaltes" betyr at vedkommende ble omtalt som. Husmenn er plassert på slutten av hver gård, med egen nummerering. Det er mulig at noen husmannsplasser er plassert under feil gård.


Jeg har tatt med små anekdoter ol, som står i skifter og kirkebøker. Også en del utdrag fra tingbøker.

Jeg har også "standarisert" alle navn, slik at de skal være enklere å søke på. Jeg har også stort sett brukt moderne skrivemåte, F.eks. Markus, Steffen, Mikkel istedet for Marchus, Stephen og Michell. Dessuten ser man at de ble skrevet på flere måter i gamle dager. Jeg har konsekvent bruk -sen og -dtr.